Collage maken in Adobe Photoshop – DWM Trainingen (2024)

28 oktober 2019

/ by Rob de Winter

Hoe maak je een collage in Adobe Photoshop waarbij alle afbeeldingen netjes verdeeld zijn? Dat is één van de meest gestelde vragen tijdens de Photoshop cursus. Natuurlijk zijn er heel veel apps te vinden waarmee je dit kunt doen. Maar, vaak laat de kwaliteit dan te wensen over en zijn de mogelijkheden erg beperkt. Sinds de CC 2019 versie van Photoshop heb je je fotocollage meestal al binnen een paar minuten gemaakt. Hieronder lees je hoe je dat doet.

Collage maken in Adobe Photoshop – DWM Trainingen (1)

Stappenplan: collage maken in Photoshop

Benodigde tijd:5 minuten.

In dit stappenplan lees je hoe je in ongeveer 5 minuten je eigen collage maakt in Photoshop. Veel plezier!

  1. Maak een nieuw Photoshop-document

    Open Photoshop en maak een nieuw document aan via Bestand > Nieuw of (File > New). Ik kies voor een nieuw Web-document (in de bovenste rij) en vul daarna de maten in. Je kunt hiervoor elk gewenst formaat kiezen. Ik heb gekozen voor 1200px bij 800px.Collage maken in Adobe Photoshop – DWM Trainingen (2)

  2. Maak een nieuwe hulplijnen-layout

    Als je een collage maakt is het het handigst als je een aantal hulplijnen neerzet, die ervoor zorgen dat je collage er mooi gelijkmatig uit ziet. Dit is ook handig als je de tussenruimtes tussen de foto’s gelijk wilt houden. Het is een beetje een verborgen functie, maar je kunt in Photoshop in één keer een hele hulplijnen-layout opzetten.

    Ga hiervoor naar View > New Guide Layout (of Weergave > Nieuwe Hulplijn Layout)Collage maken in Adobe Photoshop – DWM Trainingen (3)

  3. Stel je hulplijnen in

    Stel nu je kolommen en rijen in. Ik heb daarnaast ook marges toegevoegd (met dezelfde maten als de tussenruimtes tussen de kolommen en rijen zodat je overal dezelfde witruimte krijgt).

    Kolommen
    Het is handig om in ieder geval met kolommen lekker veel speelruimte te hebben. Daardoor kun je de boel bijvoorbeeld in drieën delen, maar ook in tweeën. Als je helemaal los wilt gaan kun je ook 12 kolommen kiezen. Maar, dat vond ik voor dit voorbeeld iets te complex.

    Hieronder zie je dus dat ik voor 6 kolommen en 2 rijen heb gekozen met 15px tussenruimte. Daarnaast heb ik 15px marges ingesteld.
    Collage maken in Adobe Photoshop – DWM Trainingen (4)

  4. Teken afbeeldingskaders met de Frame Tool

    Met de Frame Tool (of Kadertool) kun je kaders tekenen waarin je je afbeeldingen kunt plaatsen.
    Collage maken in Adobe Photoshop – DWM Trainingen (5)
    Deze tool zit in Photoshop sinds versie CC2019. Als je regelmatig met InDesign werkt ken je ‘m al, omdat daar vrijwel dezelfde tool in zit.

    Hieronder zie je dat ik alle kaders stuk voor stuk met de Frame Tool heb getekend, precies uitgelijnd tussen de kolommen en rijen. Met de Move Tool (het Verplaats-gereedschap) kun je de kaders aanpassen in grootte en positie.
    Collage maken in Adobe Photoshop – DWM Trainingen (6)

  5. Sleep je afbeeldingen in de kaders

    Sleep nu je afbeeldingen vanuit de Verkenner (of Finder op MacOS) direct in de kaders. Doe dit totdat elk kader gevuld is.Collage maken in Adobe Photoshop – DWM Trainingen (7)

    Dit is dan het resultaat:
    Collage maken in Adobe Photoshop – DWM Trainingen (8)

  6. Positioneer de foto’s binnen het kader als dat nodig is

    Je zult wel eens zien dat een foto soms net niet lekker gepositioneerd is. In het voorbeeld hieronder zie je dat er een liggende foto in een vierkant vlak is geplaatst.

    Als je de foto net iets anders wilt positioneren, dan kun je met de Move Tool (Verplaatsgereedschap) dubbelklikken op een foto, en ‘m een stukje verplaatsen. Collage maken in Adobe Photoshop – DWM Trainingen (9)

  7. Exporteer je afbeelding via File > Export > Export As

    Via File > Export > Export As (of Bestand > Exporteren > Exporteren Als) kun je je afbeelding exporteren naar een JPG of PNG zodat je ‘m kunt delen.

    Ik heb gekozen voor een JPG met 80% kwaliteit, zodat de afbeelding een iets kleiner bestandsformaat krijgt.

    Klik op Export All of (Alles Exporteren) om de afbeelding op te slaan.Collage maken in Adobe Photoshop – DWM Trainingen (10)

Klaar!

Dat was het alweer. Zoals je ziet kun je op een snelle, gemakkelijke manier een eigen collage maken in Photoshop. Als je je document nu ook nog opslaat als een Photoshop-document (PSD), dan kun je op een later moment dit document weer openen en de foto’s vervangen door andere. Superhandig, en vooral snel dus!

Meer tips?

Zou je meer van dit soort Photoshop tips en trucks willen leren? Neem dan eens een kijkje bij de tweedaagse Photoshop cursus. Tijdens deze overzichtelijke en toegankelijke training leer je alle belangrijkste functies van dit complexe programma. Wie weet tot dan!

Adobe Photoshop

Adobe | Adobe Creative Cloud | collage maken | diy | Photoshop | stappenplan

Collage maken in Adobe Photoshop – DWM Trainingen (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kerri Lueilwitz

Last Updated:

Views: 6399

Rating: 4.7 / 5 (67 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kerri Lueilwitz

Birthday: 1992-10-31

Address: Suite 878 3699 Chantelle Roads, Colebury, NC 68599

Phone: +6111989609516

Job: Chief Farming Manager

Hobby: Mycology, Stone skipping, Dowsing, Whittling, Taxidermy, Sand art, Roller skating

Introduction: My name is Kerri Lueilwitz, I am a courageous, gentle, quaint, thankful, outstanding, brave, vast person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.