Zo steeg de waarde van spelers onder de nieuwe Feyenoord-trainer Brian Priske (2024)

FEYENOORD

Dennis van Eersel & Dennis Kranenburg

Gisteren, 09:00 6 minuten leestijd

Zo steeg de waarde van spelers onder de nieuwe Feyenoord-trainer Brian Priske (3)

Feyenoord heeft in de 47-jarige Deen Brian Priske een nieuwe hoofdtrainer gevonden. In zijn tijd als hoofdtrainer zag hij logischerwijs meerdere spelers komen en gaan. Wat gebeurde er met de waarde van spelers die onder Priske speelden? We zochten het uit.

Onder Arne Slot was het duidelijk: spelers stegen onder zijn leiding in Rotterdam naar fors hogere transferwaardes. Precies wat de directie van Feyenoord graag wil zien. Na veel magere jaren in Rotterdam, schijnt op financieel gebied de zon ineens weer een stukje feller boven De Kuip.

Enkele voorbeelden van spelers die fors meer waard werden onder leiding van Slot zijn Fredrik Aursnes, Orkun Kökcü, Quinten Timber, Mats Wieffer, Santiago Gimenez, Igor Paixao, Lutsharel Geertruida en Quilindschy Hartman. Aan Priske de taak om deze lijn door te zetten.

Priske begon in november 2019 aan zijn eerste klus als hoofdtrainer, toen hij bij het Deense Midtjylland werd aangesteld als hoofdtrainer. Hij was daar al actief als assistent toen hij het stokje overnam van Kenneth Andersen.

Zo steeg de waarde van spelers onder de nieuwe Feyenoord-trainer Brian Priske (4)

Na twee jaar vertrok hij naar Royal Antwerp, waar de Deen na amper een jaar het veld moest ruimen om plaats te maken voor Mark van Bommel. Het duurde welgeteld één week voordat Priske bij Sparta Praag een nieuwe baan kreeg aangeboden.

FC Midtjylland

Gedurende zijn tijd als hoofdtrainer kwamen er volgens de gerenommeerde voetbalwebsite Transfermarkt 52 spelers naar de clubs waar Priske als hoofdtrainer werkzaam was. Een aantal daarvan werd gehuurd, een aantal werd transfervrij overgenomen en voor de rest werd een transfersom betaald.

Allereerst kijken we naar de het Deense FC Midtjylland, waar Priske tussen november 2019 en juni 2021 aan het roer stond en in zijn eerste seizoen direct de landstitel binnenhaalde. Bij Midtjylland haalde hij negen spelers, waar de Deense aanvaller Anders Dreyer als een van de weinigen een stijging in waarde zag. Hij werd anderhalve maand na de aanstelling van Priske voor 1 miljoen euro overgenomen van het Engelse Brighton en werd anderhalf jaar later voor 7 miljoen euro verkocht aan het Russische Roebin Kazan.

Zo steeg de waarde van spelers onder de nieuwe Feyenoord-trainer Brian Priske (5)

In het seizoen 2021/2022 begon Priske aan zijn klus bij het Belgische Royal Antwerp. “Het was een nieuwe start voor Antwerp na drie, vier jaar”, begint de Belgische sportjournalist David van der Broeck. “Priske moest modern voetbal met gegenpressing brengen. In de laatste oefenwedstrijd dat seizoen speelden ze een Europese subtopper overhoop met een enorm hoge druk tot de achterlijn. En dat was de week erna niet meer hetzelfde in de eerste competitiewedstrijd. Dat vond ik echt opvallend om te zien.”

In de periode van Priske bij Antwerp werden er achttien spelers gehaald, al waren die niet allemaal vanaf dag één beschikbaar. Mede door blessures en de late nieuwkomers begon Antwerp slecht aan het seizoen en was er volgens Van der Broeck direct sprake van een crisis.

LEES OOK Waarom Feyenoord Brian Priske een geschikte opvolger van Arne Slot vindt

Hoewel de selectie minder goed was dan nu, eindigde Priske met Antwerp wel in de play-offs om het kampioenschap. Een conflict met de voorzitter bleek voor Priske het begin van het einde te zijn en de nieuwe technisch directeur Marc Overmars moest vooral een eigen trainer meenemen.

De enige speler die in die korte periode bij Antwerp echt in waarde steeg, was Jean Butez. Bij de aanstelling van Priske vertegenwoordigde de doelman een waarde van 2 miljoen. Na het jaar met Priske was dat met ongeveer twee miljoen gestegen. Dit lage aantal stijgers is volgens Van der Broeck wel te verklaren.

“Hij heeft uiteindelijk niet de kans gekregen en ook niet de tijd om het te laten zien. De selectie was ook minder goed dan nu. Ik denk dat als hij nu nog bij Antwerp had gezeten, met deze betere selectie, hij net zo had gepresteerd als Van Bommel.”

Sparta Praag

Amper een week nadat Priske in België zijn congé kreeg, had hij bij Sparta Praag al een nieuwe job als hoofdtrainer te pakken. Daar werden in twee jaar tijd 24 spelers gehaald. De grootste stijger in zijn tijd bij Sparta Praag is Martin Vitik. De 21-jarige Tsjechische verdediger brak door vanuit de jeugd en was bij de komst van Priske 1,5 miljoen euro waard. Dat bedrag is in de tijd van de Deense trainer doorgestegen naar zo’n 9 miljoen euro.

De Servische aanvaller Veljko Birmancevic werd afgelopen seizoen gehuurd van het Franse Toulouse met een optie tot koop. Die optie is recent gelicht. Aan het begin van vorig seizoen was Birmancevic ongeveer 3 miljoen waard en die waarde is inmiddels gestegen tot zo’n 6 miljoen euro.

In de infographic hieronder vind je de andere spelers die in waarde zijn gestegen onder Priske in zijn tijd bij Sparta Praag. Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Zo steeg de waarde van spelers onder de nieuwe Feyenoord-trainer Brian Priske (7)

Tomas Cvancara kwam het seizoen voor Priske voor 5 ton naar Sparta Praag. Hij werd overgenomen van Jablonec en zag zijn waarde in het jaar onder de Deense coach stijgen naar 4 miljoen. Toch wist Sparta Praag een goede deal te sluiten door hem voor 10,5 miljoen euro te verkopen aan Borussia Mönchengladbach.

Feyenoord

Hoe de waarde van spelers verder ontwikkelt, heeft onder meer te maken met het spelen van wedstrijden op Europees topniveau (bij Feyenoord groepsfase Champions League) en interlands. Zo nam Feyenoord bijvoorbeeld David Hancko over van Sparta Praag, zo’n anderhalve maand nadat Priske bij de Tsjechische club werd aangesteld.

Feyenoord betaalde ongeveer 8 miljoen voor de centrale verdediger, die in De Kuip uitgroeide tot absolute basisspeler en dragende kracht van het team. Volgens Transfermarkt vertegenwoordigt Hancko momenteel een waarde van minimaal 35 miljoen euro.

Hoe Priske het bij Feyenoord gaat doen, is op voorhand lastig te zeggen. Toch is de club niet voor niets uitgekomen bij de Deen. Een hele eenduidige manier van spelen heeft Priske niet. Priske kijkt naar de kwaliteiten van zijn spelers en wat het best passend is. Het is dus logisch dat ook bij Feyenoord Priske zich niet vooraf vast zal pinnen op één vaste speelwijze. Hij zal flexibel omgaan met de beschikbare spelers en van daaruit zijn spelprincipes qua druk zetten tot uiting laten komen.

LEES OOK Reconstructie: zo kwam Feyenoord uit bij Brian Priske als nieuwe trainer

Daarnaast is er bij Feyenoord voldoende geld beschikbaar om directe versterkingen voor het team aan te trekken. Zo krijgen de Rotterdammers alleen al vanuit de UEFA tussen de 35 en 38 miljoen euro aan startpremie voor de Champions League, leverde de transfer van Arne Slot en een deel van de staf naar Liverpool naar verluidt zo’n 15 miljoen euro op en zal er door de nodige transfers nog vele miljoenen aan transfergeld binnenkomen.

Daarmee kan Priske samen met Dennis te Kloese de markt op, met daarbij uiteraard ook als doel om spelers beter te maken en te zorgen voor een stijging in transferwaarde.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl

Net binnen

Rotterdamse, Haagse en Europese politiek: dit was het laatste gesprek met burgemeester Aboutaleb
Drie inzittenden gewond na ongeluk in Dordrecht
Drie inzittenden gewond na ongeluk | Man met steekwonden naar het ziekenhuis

Uitgelicht

CHRISNATUURLIJK Van koe tot nijlgans: het Museumpark in Chris Natuurlijk van 15 juni
BRAND Mierenplaag bestrijden? Doe het niet met vuur, weten deze bewoners nu
ONDERWIJS Ook eindexamenstress bij minister Hugo de Jonge, dochter belt tijdens debat
ONGELUK Coby (78) werd de sloot in gereden en zoekt nu haar reddende engelen

Meest gelezen

Herman den Blijker wil zijn zoon 40 zien worden en viel daarom 40 kilo af
Vrouw dood gevonden in woning, 'Ze lag er mogelijk al maanden'
Auto rijdt water in, automobilist (59) overleden
Dit appartement in het centrum van Rotterdam staat al zeven jaar leeg

Sport

Deze Feyenoorder won het EK van '88, maar speelde niet: 'Na halve fles champagne waande ik me Van Basten'
Excelsior neemt per direct afscheid van trainer Marinus Dijkhuizen
Op welke (ex-)Rijnmonders kunnen we letten dit EK?
Wie is Chris-Kévin Nadje, de derde nieuwe speler van Feyenoord voor het nieuwe seizoen
FC Rijnmond liveblog: Sparta haalt oude bekende Reith naar Het Kasteel
Zo steeg de waarde van spelers onder de nieuwe Feyenoord-trainer Brian Priske (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Sen. Emmett Berge

Last Updated:

Views: 5330

Rating: 5 / 5 (60 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Sen. Emmett Berge

Birthday: 1993-06-17

Address: 787 Elvis Divide, Port Brice, OH 24507-6802

Phone: +9779049645255

Job: Senior Healthcare Specialist

Hobby: Cycling, Model building, Kitesurfing, Origami, Lapidary, Dance, Basketball

Introduction: My name is Sen. Emmett Berge, I am a funny, vast, charming, courageous, enthusiastic, jolly, famous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.